Top Ad unit 728 × 90

Form 6 For Inclusion of Name in Electoral Roll : Andaman & Nicobar A & N Islands

Organisation : Andaman & Nicobar A & N Islands
Facility : Form 6 For Inclusion of Name in Electoral Roll

Download Form 6 : http://www.electionin.in/uploads/463-form6(13).pdf
Home Page : http://as1.and.nic.in/newelection/index.php



Form 6 :
For Inclusion of Name in Electoral Roll manipur election results

Your name should not be included in the electoral roll for this or any other assembly constituency.
Declaration:
I hereby declare that to the best of my knowledge and belief:-
(i) I am a citizen of India; (ii) I am ordinarily resident at the address given in para II above since …………….. (data, month, year); (iii) I have not applied for the inclusion of my name in the electoral roll for any other constituency ; (iv) *

Or

* My name may have been included in the electoral roll for …………………………………. Constituency in ……………………. State in which I was ordinarily resident earlier at the address mentioned below and, if so, I request that the same may be deleted from that electoral roll.

Note : Any person who makes a statement or declaration which is false and which he either knows or believes to be false or does not believe to be true, is punishable under section 31 of the Representation of the People Act, 1950 (43 of 1950).
* Strike out the inappropriate alternative.

Q16. How long the Control Unit stores the result in its memory?
Ans. The Control Unit can store the result in its memory for 10 years and even more.

Q17. Wherever an election petition is filed, the result of the election is subject to the final outcome. The courts, in appropriate cases, may order a recount of votes. Whether EVMs can be stored for such a long time and whether the result can be taken in the presence of the officers authorised by Courts? Will not the battery leak or otherwise damage EVMs?
Ans. The battery is required only to activate the EVMs at the time of polling and counting. As soon as the polling is over, the battery can be switched off and this will be required to be switched on only at the time of counting. The battery can be removed as soon as the result is taken and can be kept separately. Therefore, there is no question of battery leaking or otherwise damaging EVMs. Even when the battery is removed the memory in the microchip remains intact. If the Court orders a recount, the Control Unit can be reactivated by fixing the battery and it will display the result stored in the memory.

Q18. Is it possible to vote more than once by pressing the button again and again?
Ans. No
As soon as a particular button on the Balloting Unit is pressed, the vote is recorded for that particular candidate and the machine gets locked. Even if one presses that button further or any other button, no further vote will be recorded. This way the EVMs ensure the principle of “one man, one vote”.

Q19. How can a voter be sure that the EVM is working and his vote has been recorded?
Ans. As soon as the voter presses the `blue button’ against the candidate and symbol of his choice, a tiny lamp on the left side of the symbol glows red and simultaneously a long beep sound is heard. Thus, there is both audio and visual indications for the voter to be assured that his vote has been recorded.

Q20. Is it true that sometimes because of short-circuitry or other reason, a voter is likely to get an electric shock while pressing the `blue button ?
Ans. No
EVMs work on a 6-volt battery and there is absolutely no chance of any voter getting an electric shock at the time of pressing the `blue button’ or at any time of handling the balloting unit.

Sponsored Links:
Q21. Is it possible to program the EVMs in such a way that initially, say upto 100 votes, votes will be recorded exactly in the same way as the `blue buttons’ are pressed, but thereafter, votes will be recorded only in favor of one particular candidate irrespective of whether the `blue button’ against that candidate or any other candidate is pressed?
Ans. The microchip used in EVMs is sealed at the time of import. It cannot be opened and any rewriting of program can be done by anyone without damaging the chip. There is, therefore, absolutely no chance of programming the EVMs in a particular way to select any particular candidate or political party.

Q22. Will it not be difficult to transport the EVMs to the polling stations?
Ans. No
Rather it will be easier to transport the EVMs compared to ballot boxes as EVMs are lighter, portable and come with polypropylene carrying cases.

Q23. In many areas of the country, there is no electricity connection and even in those places where there is electricity connection, power supply is erratic. In this scenario will it not create problem in storing the machines without air conditioning?
Ans. There is no need to air condition the room/hall where EVMs are stored. What is required is only to keep the room/hall free from dust dampness and rodents as in the case of ballot boxes.

Q24. In the conventional system, it will be possible to know the total number of votes polled at any particular point of time. In EVMs ‘Result’ portion is sealed and will be opened only at the time of counting. How can the total number of votes polled be known on the date of poll?
Ans. In addition to the ‘Result’ button, there is a ‘total’ button on EVMs. By pressing this button the total number of votes polled upto the time of pressing the button will be displayed without indicating the candidate-wise tally.

Q25. The Balloting Unit has provision for 16 candidates. In a constituency, there are only 10 candidates. The voter may press any of the buttons from 11 to 16. Will these votes not be wasted?
Ans. No
The panels for candidates Nos. 11 to 16 will be masked before use. Further, recording of votes for candidates 11 to 16 will also be blanked off electronically, as the candidates’ switch is set on 10. Therefore, there is no question of any voter pressing any of the buttons for candidates 11 to 16 or the votes for these candidates being recorded in the EVMs.

Q26. Ballot boxes are engraved so as to avoid any scope for complaint of replacement of these boxes. Is there any system of numbering EVMs?
Ans. Yes
Each Control Unit has a unique ID Number, which is painted on each unit with a permanent marker. This ID Number will be allowed to be noted by the Polling Agents and will also be recorded in a Register maintained for the purpose by the Returning Officer. The address tag attached to the Control Unit also will indicate this ID Number. Therefore, there is no question of replacement of any EVM.

Q27. Is there any provision for issue of tendered ballot papers when EVMs are used?
Ans. Yes
There is provision for issue of tendered ballot papers under the system of EVMs also. But, when such a situation arises, the voter concerned will be issued an ordinary ballot paper. After marking the ballot paper with the arrow cross mark rubber stamp supplied, the tendered ballot paper will be put inside a cover specially provided for the purpose, sealed and kept by the Presiding Officer.

Q28. In the conventional system, before the commencement of poll, the Presiding Officer shows to the polling agents present that the ballot box to be used in the polling station is empty. Is there any such provision to satisfy the polling agents that there are no hidden votes already recorded in the EVMs?
Ans. Yes
Before the commencement of poll, the Presiding Officer demonstrates to the polling agents present that there are no hidden votes already recorded in the machine by pressing the result button. Thereafter, he will conduct a mock poll by asking the polling agents to record their votes and will take the result to satisfy them that the result shown is strictly according to the choice recorded by them. Thereafter, the Presiding Officer will press the clear button to clear the result of the mock poll before commencing the actual poll
Form 6 For Inclusion of Name in Electoral Roll : Andaman & Nicobar A & N Islands Reviewed by King Arthur on 4:40 AM Rating: 5
All Rights Reserved by Andaman And Nicobar Islands Election Results © 2016 - 2017
Powered by Election Results

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.